Gula Bandet-månaden
Det gula bandet, som en symbol för stöd för utlandsveteraner, har en historia som går snart ett sekel bakåt i historien. I Sverige har Sveriges Veteranförbund sålt Gula Bandet sedan 2009. Sedan 2017 pågår Gula Bandet-kampanjen under hela maj för att uppmärksamma Sveriges civila och militära utlandsveteraner och deras anhöriga. Varje år avslutas kampanjen med den årliga statsceremonin Veterandagen den 29 maj, där Sveriges Veteranförbund bland annat utser Årets veteran. 

Vill du stötta dem som stöttat andra? Läs mer om hur du kan vara med och bidra här. 

 

Tack alla som var med och bidrog till en mycket lyckad Gula Bandet-månad

För tredje året markerar Veterandagen crescendot av Gula Bandet-månaden som ägde rum under maj och som i år drog in över 120 000 kronor.

Under månaden har vi haft stor hjälp av våra föreningar, veteraner och anhöriga som har engagerat sig extra mycket i att sälja Gula Bandet-pins och andra produkter.

BETYDELSEFULLA INSAMLINGAR
I år har också egna insamlingar tagit fart och vi har haft åtta stycken i gång under månaden. Veteranerna Västmanland lyckades bäst av de åtta insamlingar som var igång under månaden. Grattis! Vi har också fått fina gåvor från olika företag och organisationer, tex som Rekyl och Hemvärnsrådets gåva (läs mer nedan) Flera ”gamla” initiativ har också återkommit i år, som Pennan & Svärdets Gula Bandet-märkta böcker och produkter. Sedan fick vi också en gåva från fruarna till utländska attachéer i Stockholm.

KUNSKAPSSPRIDNING
Vi har också under månaden lagt extra stort fokus på att sprida kunskap om svenska veteraner och även de fredsinsatser som vi är eller varit engagerade i. Under månaden har många artiklar i tidningar, bloggar, TV och radio publicerats om veteraner och Sveriges Veteranförbund.

VIKTIGT STÖD
Tack vare pengarna som kommer in till Gula Bandet kan vi fortsätta att ge svenska veteraner och anhöriga stöd och hjälp. Ett viktigt stöd vi ger är resor och övernattningar för veteraner och anhöriga vid besök i Uppsala på Veteranmottagningen. Tack alla som i år har varit med och hjälpt till att under maj lyfta Gula Bandet, så och att vi nu kan hjälpa fler och mer. Insamlingsarbetet slutar inte för att maj månad är förbi utan vi fortsätter vårt arbete för de veteraner och anhöriga som är i behov av stöd och hjälp. Tack för ditt stöd!

 

Rikshemvärnsrådet skänker 70 000 kronor till veteraner

Rikshemvärnschefen Stefan Sandborg överlämnar checken till SVF:s ordförande Sverker Göransson vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Foto Kim Svensson Rikshemvärnschefen Stefan Sandborg överlämnar checken till SVF:s ordförande Sverker Göransson vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Foto Kim Svensson

Rikshemvärnsrådet har tillsammans med Rekyl tagit fram en t-shirt inför ”Uniform på jobbet- dagen”, som inföll på Hemvärnets födelsedag 29 maj. Med anledning av Veterandagen 29 maj skänker Rikshemvärnsrådet överskottet till Sveriges Veteranförbund, där många hemvärnsoldater också är medlemmar. Bidraget är 72 348 kronor

– Vi är väldigt tacksamma över att Rikshemvärnsrådet och Rekyl vill skänka överskottet till Sveriges Veteranförbund. Tack vare små och stora bidrag kan vi stötta veteraner och deras familjer med kamratstöd och ekonomiskt stöd för att hjälpa dem tillbaka till det vanliga livet när sjukvården, myndigheter och försäkringar inte räcker till, säger Anders Ramnerup, generalsekreterare för Sveriges Veteranförbund. Överlämningen skedde mellan rikshemvärnschefen Stefan Sandborg och Sveriges Veteranförbunds ordförande Sverker Göranson vid Sjöhistoriska museet i Stockholm.
 

Gula Bandet–månaden 2019

I maj firar vi Gula Bandet–månaden för tredje året i rad. I år kommer förbundet även att arrangera en insamlingsutmaning för alla medlemmar och föreningar. Vem klarar av att skapa den största insamlingen till Gula Bandet i år? Tack vare Gula Bandet kommer vi alla bli vinnare, och de föreningar som samlar in mest kommer att få extra erkännande för sin insats. Firandet avslutas med Veterandagen och utnämnandet av Årets veteran 2019 den 29 maj. Tillsammans sprider vi kunskap om Sveriges veteraner.

Under hela maj månad pågår Gula Bandet-kampanjen till förmån för Sveriges veteraner och deras anhöriga. Gula Bandet har funnits i Sverige sedan 2009 och 2017 instiftades Gula Bandet-månaden. Under maj kommer det därför vara full aktivitet, allt med ett enda mål: att ge Sveriges alla veteraner den erkänsla och respekt som de förtjänar efter sin insats. För att få maximal effekt behöver vi även din och din förenings hjälp. Ni kan bidra på flera olika sätt.
 
Var med i insamlingsutmaningen
Under Gula Bandet-månaden kommer det att finnas möjlighet att ge gåvor eller starta egna insamlingar via Gula Bandets hemsida. Varför inte gå ihop i kompisgänget, föreningen eller på jobbet och starta en insamling, som ni sedan sprider i era nätverk? De insamlingar och föreningar som lyckas samla mest kommer vi lyfta upp både lokalt och nationellt, både för att ge erkännande för ert arbete och för att låta ännu fler inspireras av er.
 
Veterandagen avslutar kampanjen
Årets veteran 2019 utses 29 maj på Veterandagen, som även avslutar Gula Bandet-månaden. Förhoppningsvis kan vi då summera en riktigt framgångsrik månad av insamlingar och mycket synlighet, erkänsla och respekt för Sveriges militära och civila veteraner och anhöriga.